Trooppinen hirmumyrsky

08.12.2018


Luonnon armoilla
Filippiiniläiset ovat aivan hullaantuneita koripallosta. Palloa pomputetaan joka kolossa, useimmiten kuitenkin pölyisellä kadun kulmalla itse väsättyyn koriin. 9/10 pojasta haaveilee urasta NBA:ssa, mutta valitettavasti vain yhdellä miljoonasta riittäisi pestiin pituutta. Toisin sanoen, noin sadalla koko kansasta. Filit, tai Pinoyt, kuten itseään kutsuvat, suorastaan jumaloivat NBA tähtiä nimeten lähes kaiken heidän mukaansa. Stephen Curry prätkä, Stephen Curry matkapuhelin, Stephen Curry kokoasu, Stephen Curry naapurin pappa…

Stephen Curry moottoripyörä Siargaossa

Olemme nyt useamman päivän putkeen aamupalastaneet, lounastaneet ja illallistaneet Lebron James & Dwayne Wade nimisessä katuravintolassa. Heidän spesiaalinsa on riisi purkkilihan kera. Syömme täällä lähinnä siksi, että muita järkevähintaisia vaihtoehtoja ei oikein vielä Pacificossa ole. Raflan omistajat, Allen ja vaimo, ovat ricecookerillaan pystyttäneet mukavan kivitalon. Talon sisäseinät ovat maalattu kirjavan vihreiksi ja seinään on hakattu kiinni upouusi flat screen TV. Ette varmaan arvaa miksikä Allen on nimennyt kaksi lastaan? Lebron Jamesiksi ja Dwayne Wadeksi.

Katuruokaravintolan kyltti

Olemme viimeistelleet aamuannoksemme, joten on taas aika rientää kohti aaltoja. On varhainen aamu, mutta auringon kuumuus puskee jo atmosfäärin läpi jättäen jälkensä ihoon. Vesi on niin täydellisen lämpöistä, niin kirkasta, niin raikastavaa. Uninen olo muuttuu pian skarpimmaksi ja freesimmäksi. Täällä surffatessa voisi viettää loppuelämän. Koralliriutan rankasti raastamat kehomme saa meidät kuitenkin äkkiä toisiin aatoksiin.

Surffista uupuneena palaamme Lebron Jamesiin & Dwane Wadeen nauttimaan lounasta. Tumma pilvipeite valtaa taivaan. Kevyt tihkutus muuttuukin pian rankkasateeksi, joten hölkkäämme majapaikkaamme, Jafe Resorttiin. Kaukana merellä näemme kauhistuttavan vielä tummemman pilviseinämän. Resortissa tuuli paiskaa ovia ja bambusta rakennettuja ikkunansuojia omistajan yrittäessä vaivalloisesti sitoa niitä kiinni.


Omistaja: "Taifuun is kaming"
Me: "?????"
O: "Get redi"


Aulan pienessä televisiossa pauhaa uutislähetys, joka näyttää Basyangiksi nimetyn hirmumyrskyn sijainnin kartalta. Se etenee kovaa vauhtia Tyyneltä mereltä suoraan kohti Siargaota. Pieni paniikki iskee. Kyseessä ei näytä olevan mikään ohimenevä tuulenpuuska. Kaikki valmistautuvat ja tunnelma on oudon levoton. Päätämme olla informoimatta tilanteesta perheelle, sillä tieto tunnetusti lisää tuskaa.

Palmut harjoittavat Michael Jacksonin vinoseisontaa tuulen työntäessä niitä menosuuntaansa tunti tunnilta voimakkaammin. Taifuunin on arvioitu iskevän yön pikkutunneilla maan itäisimmille saarille, joihin kuuluu Siargao. Omistaja ilmoittaa, että olisi turvallisempaa pysytellä betonista valetussa päärakennuksessa, oman vanerisen hökkelimme sijaan. Illan hämärtyessä venailemme edelleen kirppuisten koirien kanssa betonitalon yläkerrassa. Päädymme yöksi hökkeliin omistajan tahdosta. Meille kuitenkin suotiin lupa juosta päätalolle, jos pahemmin käy. Lohduttavaa.

Kirppuinen koira ja paikallinen surffari

Kello on 23. Makaamme vanerikoppimme sängyllä kuumotuksissa. Kuulemme, kun kopin rakenteet taipuilevat tuulen voimasta. Kuvittelemme kaikkia mahdollisia skenaarioita, mitä myrsky meille aiheuttaa. Koppi lentää yltämme ja jäljelle jää vain me ja sänky, jonka jälkeen hyökyaalto pyyhkii meidät mukanaan. Salama osuu koppiin sytyttäen sen tuleen ja me palamme mukana. Lähdemme juoksemaan kohti päätalon suojia katon lähdettyä irti, mutta joku tuulen mukana lentävä puun kappale osuu jomman kumman selkään murtaen selkärangan ja halvaannuttaen alaruumiin. Skenaarioita on loputtomia. Yö tuntuu loputtomalta.

Aamuyöstä nukahdamme hetkeksi. Ulkona on jo valoisaa, kun havahdumme takaisin todellisuuteen. Sade on rankempaa kuin olemme missään ennen kokeneet. Päätalolla kuulemme, että myrskyn silmä olikin juuri ohittanut Siargaon eteläpuolelta ja iskenyt suurimmalla voimallaan Mindanaon saarelle aiheuttaen 14 kuolon uhria ja yli kolmen miljoonan dollarin tuhot. Rankat sateet johtivat tulviin, jotka tuhosivat jopa riisipeltoja. Maavyöryjä, sähkökatkoksia, massaevakuointeja…

Thank God me selvittiin.


Hirmumyrsky Basyangin reitti kartalta virallisesta PAGASA laitokselta

JÄTÄ KOMMENTTI:

Täytä oikea sähköpostiosoite!